Aktualno

U novi prostor, nedavno renoviran, preseljena je ambulanta posebnoga dežurstva ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom. Jedna je to od osam ambulanti posebnoga dežurstva, smještenih u ispostavama Doma zdravlja. Kako bi se rasteretila hitna medicinska služba, ove ambulante rade vikendom (subotom od 8 do 15 i nedjeljom od 8 do 20 sati) i u dane blagdana (od 8 do 20 sati).

Novi prostor ambulante posebnoga dežurstva u Jastrebarskom obišao je danas župan Stjepan Kožić. Podsjetio je da je nakon energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Jastrebarskom, u što je prije dvije godine uloženo 2,4 milijuna kuna, uređen i medicinsko-biokemijski laboratorij i prostor fizikalne terapije. Odjel radiologije dobio je novi ultrazvuk, nabavljen je novi digitalni ortopan, a sa sedam vozila je obnovljen i vozni park ove ispostave. Ukupno je u ispostavu Doma zdravlja u Jastrebarskom uloženo u protekle četiri godine 7,9 milijuna kuna.

- Sada je na red došla i ambulanta posebnoga dežurstva. S obzirom da na području županije nema opće bolnice, iznašli smo alternativno rješenje kako bismo stanovnicima osigurali kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu tijekom vikenda i blagdana. A da je odluka o punktovima posebnoga dežurstva bila opravdana govori podatak da se na njima godišnje obavi oko 25.000 pregleda - rekao je župan. U uređenje i opremanje nove ambulante posebnoga dežurstva u Jaski uloženo je 837.756 kuna.

U protekle četiri godine Zagrebačka županija je u zdravstveni sustav na svome području uložila 142,4 milijuna kuna, od čega u Dom zdravlja 55,4 milijuna kuna. Dom zdravlja, kao najveća zdravstvena ustanova u županiji, nositelj je primarne zdravstvene zaštite. Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurava u suradnji s bolnicama Grada Zagreba. Najveći izazov je nedostatak liječnika, kojih u Hrvatskoj i inače nedostaje. Kako bi osigurala uvjete za kontinuirano pružanje i unapređenje sveobuhvatne zdravstvene zaštite Županija je donijela program mjera s ciljem zadržavanja postojećih liječnika, kao i motiviranja doktora medicine i zdravstvenih djelatnika za rad u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije. Mjere uz ostalo obuhvaćaju subvenciju kamate stambenih kredita, subvenciju troškova stručnoga usavršavanja i doškolovanja, subvenciju vrtića, službeni automobil na raspolaganju 24 sata, financiranje specijalizacija u deficitarnim zdravstvenim djelatnostima... Županija je osigurala sredstva za devet specijalizacija - po tri iz ginekologije i pedijatrije, dvije iz kliničke radiologije i jednu iz kliničke medicine i rehabilitacije.

- Zagrebačka županija je jedna od rijetkih županija koja čvrsto stoji iza svoga zdravstvenog sustava. Županija je osigurala vrlo veliki iznos sredstava za specijalizacije, jedna košta između 700.000 i 800.000 kuna. Jedini način da osiguramo specijaliste je da ih školujemo sami - rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

U zahtjevnim i izvanrednim okolnostima epidemije koronavirusa, Županija je u 2020. osigurala 4,6 milijuna kuna pomoći zdravstvenom sustavu. Novac je utrošen u nabavu zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava i zaštitne odjeće, opremanje COVID-19 ambulanta, izradu antiseptika i dezinficijensa, u pokriće troškova trijaže i troškova ordinacija...

 

1H2A2396

jaska 260321 autor fotografije dražen kopač 1

Pin It