Aktualno

I službeno su otvorene dograđena osmogodišnja škola u Pušći i proširena školska-sportska dvorana. Radove je u potpunosti - s 1,88 milijuna eura, financirala Zagrebačka županija. Dogradnja škole, sa šest novih učionica, omogućila je odvijanje jednosmjenske nastave, koju učenici polaze od školske 2022./2023. godine.

- Nakon 175 godina, naime danas slavimo i 175. obljetnicu školstva u Pušći, dočekali smo i dan kad s ponosom možemo reći da su naši dragi učenici i vrijedni djelatnici dobili školu kakvu zaslužuju i kakvu su dugo iščekivali - u uvodu svečanosti ustvrdio je Arsen Šarunić, ravnatelj škole. Zahvalio je Zagrebačkoj županiji i osobno županu Stjepanu Kožiću, bivšoj načelnici Anđeli Cirkveni i sadašnjem načelniku Pušće Filipu Bernardiću na svemu što su učinili da se "snovi ostvare".

Školu u Pušći, u 15 razrednih odjela, pohađa 258 učenika.

- Projekt dogradnje škole započeo je u rujnu 2020., a radovi su završili prošloga ljeta. Zahvaljujući ovoj investiciji omogućena je jednosmjenska nastava, čemu teže sve škole u RH. Sretni smo što smo je mi uspjeli organizirati i time olakšati organizaciju nastave ravnatelju i profesorima, a djeci omogućiti lakše organiziranje aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme - rekao je općinski načelnik Filip Bernardić, naglasivši da u Pušći, iz godine u godinu, raste broj djece.

- Ove lijepe priče ne bi bilo da je nije prepoznala Zagrebačka županija, na čelu sa županom Kožićem. Zahvaljujem i bivšoj načelnici koja je započela projekt i svim vijećnicima koji su ga podržali - rekao je Bernardić. Učenicima je poželio puno sjajnih rezultata i lijepih uspomena iz novih učionica. Osim jednosmjenske nastave benefit od ovoga projekta, dodao je, jest i dogradnja sportske dvorane, jer se u njoj sada mogu organizirati i veće manifestacije. Sportska dvorana ima tribine kapaciteta 176 sjedećih mjesta.

Župan Stjepan Kožić poručio je da želi da Zagrebačka županija i dalje bude perjanica ulaganja u školstvo.

- To je najisplativije ulaganje! - ustvrdio je. Rekao je da se Županija trudi da se svake godine izgradi po jedna škola ili sportska dvorana.

- Prošle godine otvorili smo novosagrađenu školu u općini Luka, sportsku dvoranu u Klinča Selima, sagradili smo dvoranu u Bedenici, uskoro ćemo otvoriti i dvoranu u Graberju Ivanićkom. U sve to uložili smo preko 16 milijuna eura. Ponosni smo što djeci i nastavnicima svake godine osiguravamo nove prostore i novu kvalitetu obrazovanja - rekao je župan. Naglasio je da će Županija i dalje nastaviti ulagati u poboljšanje obrazovanja.

- Prije svega da bismo zadržali mlade obitelji u njihovim sredinama, ali i da bi mlade obitelji s djecom dolazile živjeti u Zagrebačku županiju - rekao je. Županija je pripremila projekte gradnje novih i dogradnje postojećih škola za jednosmjensku nastavu i čeka raspisivanje javnog poziv za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Svečanosti otvorenja dograđene škole prisustvovao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Prelazak na jednosmjensku nastavu zaslužuju svi učenici. Stoga smo osigurali velika, dostatna sredstva da sve škole u RH od 2026. rade u jednoj smjeni, da imaju potrebnu infrastrukturu, od učionica, kabineta, sportske dvorane i svih popratnih sadržaja, da djeci mogu pružiti ono najbolje - rekao je ministar, dodavši da se obrazovni proces "mora fokusirati u škole".

- On se mora odvijati u školi, kako bi djeca kod kuće imala kvalitetniji život s obitelji. Na tome se bazira koncept "cjelodnevne škole". Djeca će u školi biti maksimalno do 14 sati, a tko želi moći će ostati i do 17 sati. Sve iza 14 sati bit će izborni i kreativni dio - rekao je ministar.

 

PUŠĆA2 280423

PUŠĆA3 280423

PUŠĆA4 280423

PUŠĆA5 280423

 

 

Pin It