Aktualno

 

Žitelji Zagrebačke županije mogu biti sigurni dok su vatrogasci uz njih! Na vatrogasce se mogu osloniti u slučaju bilo koje potrebe, a njih je u zadnje vrijeme, na žalost, sve više - ustvrdio je župan Stjepan Kožić za godišnje izvještajne sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, održane u Svetom Ivanu Zelini. Župan je zahvalio vatrogascima na njihovu trudu i vremenu "kojega daju da bi zaštitili ljudski život i imovinu".

- Županija se trudi pripomoći vatrogascima kako bi mogli funkcionirati. U proteklome, dosta turbulentnom vremenu nismo smanjivali sredstva za funkcioniranje Vatrogasne zajednice, dapače svake smo ih godine povećavali. I skorim rebalansom proračuna planiramo povećati sredstva za vatrogasce za 50.000 eura - rekao je župan, poželjevši vatrogascima što manje poplava, požara i nezgoda, a što više edukacije i treninga.

U protekloj godini na prostoru županije evidentirana su 2404 događaja, najviše je bilo požara i tehničkih intervencija. Najviše događaja - 55,7% odradila su dobrovoljna vatrogasna društva, javne vatrogasne postrojbe bile su na 36% događaja, a zajedno su dobrovoljna društva i javne vatrogasne postrojbe odradili 8% događaja. Najviše događaja bilo je na operativnim područjima Velika Gorica, Jastrebarsko i Ivanić-Grad. Od dobrovoljnih vatrogasnih društava najviše intervencija imali su DVD Sveta Nedelja (97), DVD Dugo Selo (90) i DVD Jastrebarsko (88), a od javnih vatrogasnih postrojbi JVP Velika Gorica (436), JVP Samobor (245) i JVP Ivanić-Grad (213). U podnesenome izvješću za 2022. također se navodi da su vatrogasci bili na dvije planske dislokacije - na Visu (VZG Ivanić-Grad, VZG Jastrebarsko, JVP Ivanić-Grad i JVP Velika Gorica) i na Hvaru (VZG Dugo Selo, VZG Ivanić-Grad, VZG Velika Gorica, VZO Kloštar Ivanić, VZO Križ i VZO Rugvica). Također, vatrogasci su upućeni i na četiri izvanredne dislokacije: u Šibensko-kninsku županiju zbog velikog požara raslinja, u Karlovačku županiju i na područje grada Čazme zbog jakoga olujnog nevremena te na područje Hrvatske Kostajnice zbog velikih poplava. Među važnije aktivnosti u protekloj godini ubraja se rad s djecom i mladima. Poseban uspjeh ostvaren je na 23. Međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži u slovenskome Celju, tzv. vatrogasnoj olimpijadi, gdje je ženska ekipa DVD-a Ribnica osvojila prvo mjesto!

- Svjestan sam koliko je vrijedan rad vaše Zajednice i vaših vatrogasnih društava. Imate najveći broj DVD-a u Hrvatskoj i jedna ste od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica. Samo mudri ljudi znaju cijeniti vatrogasce i ulažu u njih - rekao je Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. Slavko Povrlišek, predsjednik VZ Zagrebačke županije, zahvalio je Zagrebačkoj županiji na pomoći koju pruža vatrogascima.

- Nikada nismo naišli na nerazumijevanje. Hvala župane! - rekao je Povrlišek dodavši da VZ Zagrebačke županije može biti primjer i ogledalo organiziranosti, rada i pomoći stanovništvu.

Vatrogasce je pozdravio i Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, rekavši da je tradicija vatrogastva na zelinskome području duga 148 godina.

 

skupštiva vzzg 250523 2

skupštiva vzzg 250523 3

skupštiva vzzg 250523 4

 

 

Pin It