Aktualno

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen je Dan Zagrebačke županije - 17. srpnja. Župan Stjepan Kožić, u obraćanju prisutnima, naglasio je da je Županija u 2024. ušla s rekordnim proračunom od 256 milijuna eura i viješću da je prema indeksu razvijenosti zauzela vodeće mjesto među hrvatskim župnijama.

 

- Dugo sam župan. Sjećam se kada je proračun iznosio svega 15 milijuna eura. Sjećam se kada su naše poduzetničke zone bile zelene livade, a danas u njima posluju velike domaće i inozemne tvrtke. Nekada smo bili predgrađe Zagreba, a danas smo vodeća gospodarska regija u koju stanovnici rado doseljavaju - rekao je župan. Lani je Županija, nastavio je, izdala građevinske dozvole za poduzetničke investicije ukupne vrijednosti 453 milijuna eura, čemu treba dodati i investicije u zgrade društvene nemjene, vrijednosti preko 30 milijuan eura. Govorio je župan i o uspjesima poduzetnika, kojima bespovratnim potporama pomaže i Županija, o izdanoj građevinskoj dozvoli za Regionalni centar stočarstva u Dubravi, o povijesnom projektu vodoopskrbe istočnoga dijela županije, o Regionalnom centru kompetentnosti u strukovnom obrazovanju...

- Mogućnosti koje nam nudi članstvo u EU maksimalno koristimo, od projekata namijenjenih ranjivim skupinama, prekogranične suradnje do velikih infrastrukturnih projekata - rekao je župan, dodavši da se kroz NPOO-a planira realizirati 26 projekata gradnje, odnosno dogradnje škola.

- Zahvala Vladi RH što je uz nas stala u najtežim trenucima nakon razornog potresa i osigurala sredstva za obnovu zgrada javne namjene. Zahvala Vladi i na dijalogu sa županijama. Kontinuirano prepoznavanje županija kao ravnopravnih partnera od velike je važnosti za izgradnju snažnije Hrvatske - rekao je župan.

Uz premijera Andreja Plenkovića, svečanosti su prisustvovali potpredsjednici Vlade RH - ministri Tomo Medved i Davor Božinović, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević...

- S aspekta Vlade imamo odličnu suradnju sa Županijom, često smo u njezinim različitim dijelovima gdje se realiziraju projekti koji pridonose kvaliteti života. Zato i ne čudi da ste po indeksu razvijenosti odmah iza grada Zagreba, što govori i o sinergiji glavnoga hrvatskoga grada i županije koja ga okružuje - rekao je premijer Plenković. Rekao je i da su brojne kompanije našle sjedište u Zagrebačkoj županiji, a što pridonosi njezinoj gospodarskoj dinamici. Govoreći o prioritetima Vlade u narednom razdoblju istaknuo je podizanje ekonomskog i socijalnog standarda, priuštivost stanovanja, demografske revitalizaciju, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju i obrazovanje.

- U ovom trenutku u procesu smo investicija vrijednih 2,7 milijarde eura u predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, sportske dvorane, visoko obrazovanje. Ovako velikoga investicijskog ciklusa nismo nikada imali. Temeljni su ciljevi omogućiti svoj hrvatskoj djeci da od 2030. imaju osigurano mjesto u vrtiću, bez obzira žive li u glavnom gradu ili najmanjoj općini, i da u školskoj godini koja će započeti 2027. više nema niti jedne škole u Hrvatskoj koja će raditi u smjenama - rekao je premijer Plenković.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora na svečanosti je bio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar. Rekao je da niti jedan grad niti općina, koje čine dobro, trude se, koje ulažu..., nisu ostali neprepoznati od strane Županije.

U uvodu sjednice, predsjednik Skupštine Mato Čičak zahvalio je vijećnicima što, bez obzira na stranačku boju, rade na dobrobit stanovnika Županije.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu uručena je Krunoslavu Milatoviću, Povelju županije primili su Zlata Krznarić, Udruga 'Hrvatski vitezovi - ratni veterani 1991. Dugo Selo', Krunoslav Pilko, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, Klub žena Pokupsko i Kuburaško društvo 'Tri kralja', a zahvalnice župana tvrtka FACC i Savez uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba.

 

dan.zupanije 170724 autor fotografije dražen kopač 51

dan.zupanije 170724 autor fotografije dražen kopač 5

dan.zupanije 170724 autor fotografije dražen kopač 55

dan.zupanije 170724 autor fotografije dražen kopač 54

dan.zupanije 170724 autor fotografije dražen kopač 52

 

 

 

 

Pin It