Zagrebačka županija

Dan je hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na današnji dan 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada ZNG-a kako bi od neprijatelja branila prostor omeđen Zagrebom, Karlovcem i Siskom. Skupština Zagrebačke županije proglasila je ovaj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

U spomen na poginule branitelje, ispred spomen-obilježja na mostu preko Kupe u Pokupskom položeni su danas vijenci te su zapaljeni lampaši. U ime braniteljskih udruga s područja Zagrebačke županije vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno umirovljenim generalom Josipom Lucićem, a u ime Zagrebačke županije i Općine Pokupsko vijenac su položili župan Stjepan Kožić, zamjenik župana Ervin Kolarec i načelnik Pokupskog Božo Škrinjarić. U ime predsjednika Republike vijenac je položio njegov izaslanik umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik Krešimir Ačkar, a u ime predsjednika Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, zajedno s Markom Rašićem načelnikom Policijske uprave zagrebačke. Molitvu je predvodio velečasni Silvio Eljuga. Ovom prigodom obilježena je i 30. obljetnica od početka Domovinskoga rata.

- Hrvatski branitelji su snove mnogih generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Na tome im veliko hvala! Ostavljajući svoja ognjišta, obitelji i sigurnost krenuli su u rat u kojem su za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocjenije - vlastiti život. Svim braniteljima Zagrebačke županije čestitam njihov dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedri duh - rekao je župan Stjepan Kožić.

Čestitku braniteljima uputio je i general Josip Lucić, naglasivši da su branitelji "zagrebačkoga prstena" pružili otpor neprijatelju i time spriječili prodor prema Zagrebu.

- Danas smo odali počast svim tragično preminulim braniteljima i njihovim obiteljima, prisjećajući se njihove žrtve za mir i slobodu koju živimo - rekao je general Lucić.

 

dan branitelja 2021 2

dan branitelja 2021 3

Pin It