Zagrebačka županija

Na krovu Distributivnog centra za voće i povrće u Poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici postavljena je sunčana elektrana snage 200 kW. Elektrana ima 700 fotonaponskih modula, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 234 MWh. Elektrana je u punom pogonu od sredine ožujka ove godine.

- Za nas je elektrana od iznimne važnosti! Omogućuje nam da u vremenu rasta cijene energenata proizvodimo vlastitu energiju, u skladu s najvišim ekološkim standardima - kaže Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra. Naglašava da električna energija čini više od 90% troškova u stavci ukupnoga poslovanja Centra.

- Prije poskupljenja troškovi električne energije na godišnjoj razini iznosili su oko 120.000 eura, a nakon poskupljenja, da nije bilo intervencije Vlade RH, iznosili bi i preko 200.000 eura. Sve to govori koliko je za našu financijsku stabilnost i opstojnost Distributivnog centra bila neophodna ovakva investicija. Već nakon dva mjeseca korištenja elektrane vidimo da se radi o ogromnim uštedama i velikoj koristi za naš Centar - kaže Bunjevac, dodajući da je investicija također omogućila Distributivnom centru da proizvođačima i nadalje može ponuditi konkurentnu cijenu skladištenja voća i povrća.

Ukupna ulaganja u postavljanje sunčane elektrane iznosila su 245.000 eura, od čega je iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 4, operaciju "Korištenje obnovljivih izvora energije", dobivena bespovratna potpora u iznosu od 77.362 eura.

- Distributivni centar osnovan je s ciljem 'servisiranja' potreba za skladištenjem, pakiranjem i distribucijom domaćega voća i povrća. Napravljen je u tri faze - prva je bila gradnja pakirnice, druga gradnja ULO hladnjače i treća faza, sada realizirana, uvođenje obnovljivih izvora energije. U budućnosti imamo mogućnost i širenja elektrane, jer sada je iskorištena samo polovica našega krova - rekao je Bunjevac.

Distributivni centar za voće i povrće u većinskom je vlasništvu Zagrebačke županije. Danas ga je obišao župan Stjepan Kožić. Rekao je da je prema prvim pokazateljima (ožujak 2022.-ožujak 2023.) trošak električne energije smanjen za 50%.

- Došlo je vrijeme u kojemu je cijena električne energije 'otišla u nebo' i stoga smo morali smanjiti režijske troškove. Ova elektrana nije donijela samo ekonomsku korist, nego i korist za zaštitu okoliša - rekao je Kožić, podsjetivši da je Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici bio prvi takav centar u RH. Za gradnju ULO hladnjače Centra, s 23 komore ukupna kapaciteta 3000 tona, 90% sredstava (oko 3,2 milijuna eura) dobiveno je Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

sunčana elektrana 2

sunčana elektrana 3

 

 

Pin It