Zagrebačka županija

Tridesetu obljetnicu osnutka proslavila je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije (VZZŽ), najbrojnija zajednica vatrogasaca u RH, s više od 20.000 vatrogasaca. Svečanost je održana u Dugom Selu, gradu u kojemu je bilo prvo sjedište Zajednice.

Pisana povijest vatrogastva u Zagrebačkoj županiji seže u 1875., kada je u Svetom Ivanu Zelini osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na ovom prostoru. O tradiciji vatrogastva - o ljubavi prema bližnjemu, domu i domovini... svjedoči više od dvadeset dobrovoljnih vatrogasnih društava starijih od stotinu godina. S godinama je rastao broj društava pa je danas u VZZŽ udruženo 260 dobrovoljnih društava, osam samostalnih vatrogasnih društava i četiri javne vatrogasne postrojbe.

Novim ustrojem vatrogasnih organizacija, VZZŽ osnovana je 28. kolovoza 1993. u Samoboru.

- Vatrogasci su naš ponos! Uvijek na usluzi onima kojima je pomoć potrebna. Ne samo kod požara, nego i kod poplava, potresa, olujnoga nevremena... oni su uvijek prvi! Bez njih sve bi bilo teže - rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da je Županija uvijek bila uz vatrogasce.

- Konkretnim mjerama očitujemo našu skrb za vatrogasce. Otkako sam župan sredstva za njih svake godine idu gore - rekao je.

Na uspjesima koje postiže, posebno u radu s mladima, VZZŽ čestitao je predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, Ante Sanader.

- Ono što smo od naših starih naslijedili moramo očuvati, njegovati i razvijati. VZZŽ je među najbolje organiziranim vatrogasnim zajednicama u Hrvatskoj, važan kamen u mozaiku ukupnoga hrvatskog vatrogastva - rekao je Sanader.

Na operativnom djelovanju te radu s djecom i mladeži VZZŽ čestitao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

- Vašu snagu pokazali ste na brojnim intervencijama, ne samo u Zagrebačkoj županiji. Od srca vam veliko hvala! - rekao je Tucaković, poručivši da su vatrogasci "operativna snaga svojih građana".

Povelja počasnog predsjednika VZ Zagrebačke županije dodijeljena je Stjepanu Ptičeku, predsjedniku Zajednice u mandatu 2009.-2021., a povelja počasnog zapovjednika VZ Zagrebačke županije Josipu Novoselu, zapovjedniku Zajednice u mandatu 2009.-2021. godina.

Najviše priznanje Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije - Povelju s likom bana Josipa Jelačića primio je Josip Gerjević, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana VZZŽ.

 

VATROGASCI 30 godina 271023 4

VATROGASCI 30 godina 271023 2

VATROGASCI 30 godina 271023 3

 

 

Pin It