Zagrebačka županija

Od 15. studenoga ove do 15. travnja iduće godine vrijede pravila održavanja cesta u zimskim uvjetima. Operativno, poslove zimske službe na prostoru Zagrebačke županije - na državnim, županijskim i dijelu lokalnih cesta - obavlja trgovačko društvo Županijske ceste Zagrebačke županije (ŽCZŽ). Za ovogodišnju sezonu pripremljeno je 58 vozila raspoređenih u sedam mjesta pripravnosti.

- Za potrebe održavanja 460 kilometara državnih cesta, na području Županije, ali i grada Zagreba, predviđeno je 5700 tona soli i 2000 prostornih metara sipine, a za održavanje 1230 kilometara županijskih i lokalnih cesta 5000 tona soli i 5000 prostornih metara sipine. Za sada u silosima i skladištima na sedam mjesta pripravnosti raspolažemo s 2300 tona soli i 1500 prostornih metara sipine - za smotre vozila zimske službe u Goričici, rekao je Tomislav Bačanek, direktor ŽCZŽ-a. Sva vozila i sva mjesta pripravnosti, nastavio je, komunikacijski su umrežena, a svi podaci o stanju i prohodnosti kolnika zaprimaju se u sjedištu ŽCZŽ-a. Izvedbenim programom zimske službe, istaknuo je Bačanek, predviđeno je postavljanje 1000 znakova s motivom pahulje, koji upozoravaju na opasnost od poledice, oko 300 dodatnih ploča opasnosti i više od 2000 štapova za označavanje ruba kolnika.

Župan Stjepan Kožić poručio je da je zimska služba spremna i da s odvijanjem prometa u zimskom razdoblju, ukoliko se žitelji županije budu držali prometnih propisa, ne bi trebalo biti problema. Posebno se osvrnuo na ovogodišnju obnovu županijskih i lokalnih cesta.

- Želim podcrtati da se ove godine dogodio preporod za naše ceste. U obnovu kolnika, sanaciju mostova i klizišta uložen je 91 milijun eura. Zahvala ravnatelju Županijske uprava za ceste (ŽUC) i njegovom timu na povijesnom ulaganju, vidljivom u svakom dijelu županije - rekao je župan, dodavši da će se s obnovom cesta i dalje nastaviti. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka naglasio je da su se radovi odvijali na čak 235 lokacija.

- Iza nas je uspješan projekt kojim smo doprinijeli kvaliteti života građana Zagrebačke županije, a prvenstveno sigurnosti na cestama.

Zahvala Županiji i resornim ministarstvima koji su u ovom velebnom projektu bili naši partneri - rekao je Landeka. Apelirao je na vozače da poštuju prometne propise i prate signalizaciju na cestama. Isto su učinili i Božidar Šnajder, voditelj Tehničke ispostave Zagreb Hrvatskih cesta, i Slavko Pranjić iz Službe prometne policije Policijske uprave zagrebačke.

ZIMSKA 141123 1

ZIMSKA 141123 2

ZIMSKA 141123 4

 

 

Pin It