Zagrebačka županija

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti Zagrebačka županija planira sagraditi, odnosno dograditi i rekonstruirati 26 školskih objekata. Sveukupna investicijska vrijednost cijeni se na oko 95 milijuna eura.

Županija je dosad (do početka ove školske godine) dobila od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih 16 suglasnosti na idejna rješenja. Za tri (nove) škole - u Jastrebarskom, Dugom Selu i Kominu, u tijeku je izrada glavnih projekata. Glavni projekti rade se i za dogradnju škola u Rugvici i Jakovlju te rekonstrukciju PŠ Gornja Bistra, zajedno s gradnjom dvorane. Za dogradnju PŠ Strmec, zajedno s gradnjom dvorane, glavni projekt je izrađen.

Uoči početka nove školske godine, o ulaganjima Zagrebačke županije u obrazovanju danas je na tiskovnoj konferenciji govorio župan Stjepan Kožić.

- Niz godina Zagrebačka županija najveći dio proračuna izdvaja za školstvo i obrazovanje. Tome svjedoče mnogobrojni sagrađeni, dograđeni i opremljeni školski objekti. S takvim trendom nastavili smo i u 2024. - rekao je župan i pobrojao realizirane investicije u ovoj godini. S 800.000 eura sanirano je krovište OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu, u rekonstrukciju prizemlja i pročelja SŠ "Ban Josip Jelačić" u Zaprešiću uloženo je 150.000 eura, u sanaciju krova sportske dvorane OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici 80.000 eura, a u rekonstrukciju svlačionica u OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu te radove u sportskoj dvorani OŠ Sveta Nedelja po 85.000 eura. Nadalje, 85.000 eura uloženo je i u novu fasadu sportske dvorane OŠ Pokupsko, dok je u novi sportski pod ove dvorane uložena 81.000 eura. Zamjena pokrova ZTŠ Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici koštala je 90.000 eura. U tijeku je rekonstrukcija sanitarnih čvorova u OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini (165.000 eura), rekonstrukcija grijanja u OŠ "Vladimir Nazor" u Pisarovini (240.000 eura) i uređenje trga ispred kompleksa velikogoričkih srednjih škola (750.000 eura). U tijeku je i gradnja sportske dvorane uz OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom i gradnja nove područne škole u Dubrancu (Velika Gorica). Dvoranu u Graberju Ivanićkom zajedno financiraju Županija i Grad Ivanić-Grad, radovi su vrijedni 2,6 milijuna eura. Gradnju škole u Dubrancu, na mjestu stare, stradale u potresu, Županija sufinancira s oko 3 milijuna eura. U gradnju radionica u sklopu SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini ulaže se 1,6 milijuna eura. Župan Kožić najavio je i skori početak gradnje 1,7 milijuna eura vrijedne nove zgrade Glazbene škole Ferde Livadića u Samoboru. Najavio je i novi ciklus energetske obnove školskih objekata. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, obnovit će se OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini, zajedno sa sportskom dvoranom (5 milijuna eura), OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu (2,4 milijuna eura) i SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini (1,7 milijuna eura).

Župan je rekao da raduje porast broja prvašića, koji idućega tjedna kreću u školu, kao i porast broja učenika prvih razreda srednjih škola.

- Sve to ukazuje da je Zagrebačka županija atraktivna sredina za život i obrazovanje, a što potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima naša Županija ima najviši pozitivan međužupanijski migracijski saldo u Hrvatskoj - rekao je Kožić.

početak škole 050924 2

 

 

Pin It