Aktualno

Distributivni centar za voće i povrće nabavio je 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje jagodastog voća. Još lani nabavljena je i linija za pakiranje jagodastog voća, pa sada Distributivni centar, smješten u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici, posjeduje najmoderniju opremu u Hrvatskoj za sortiranje i pakiranje voća čiji promjer nije veći od 5 centimetara.

- Stroj kojega smo nabavili ohrabrio je proizvođače jagodastog voća da nastave s podizanjem novih nasada, jer je riješio njihov dosad najveći problem - nemogućnost kvalitetnog pakiranja kojega su tražili veliki trgovački lanci. S obzirom na kapacitet stroja, sada smo u poziciji da možemo zadovoljiti potrebe sortiranja i pakiranja gotovo kompletne hrvatske proizvodnje jagodastog voća - kaže Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

S načinom rada novoga stroja danas se upoznao župan Stjepan Kožić, koji je Distributivni centar obišao zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Novonabavljeni stroj voće može sortirati po veličini, boji i tvrdoći ploda.

- Najbolji način kako osnažiti hrvatsku poljoprivredu je slušati potrebe naših poljoprivrednika. Slušali smo ih kad smo gradili i opremali ovaj distributivni centar, slušali smo ih i kad smo sagradili prvu ULO hladnjaču u državi, koja nije u vlasništvu trgovaca, a slušali smo ih i kada su rekli da im treba najmodernija linija za sortiranje i pakiranje jagodastog voća. I baš u jeku pandemije koronavirusa odlučili smo kupiti ovaj stroj - rekao je župan.

U Zagrebačkoj županiji godišnje se proizvede oko 200 tona jagodastog voća, najviše borovnice. Lani je posredstvom Distributivnog centra na tržište plasirano oko 40 tona borovnice, ove se godine očekuje plasman od 100 do 200 tona, a kako se radi o mladim nasadima već iduće bi se urod trebao i udvostručiti.

- Kriza izazvana koronavirusom pokazala je koliko je domaća poljoprivreda važna i koliko je nužno proizvoditi za vlastite potrebe, a ne ovisiti o uvozu. Mogu obećati da će poljoprivredni proizvođači i u budućnosti imati podršku Zagrebačke županije - poručio je župan.

 

borovnica7

borovnica2

borovnica3

 

 

Pin It

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok